Muntii Calimani
Muntii Calimani apartin lantului vulcanic Harghita-Gurghiu- Calimani-Tibles- Gutai- Oas si sunt cei mai tineri munti din Romania (1,8-5 milioane de ani) dispunand de un peisaj inedit modelat prin procesul de eroziune rezultand stanci cu forme zoomorfe, ciudate prezente mai ales pe flancul sudic si estic si care constituie puncte de atractie turistica. Altitudinile cele mai mari, de peste 2000m, se afla pe creasta principala, in varfurile: Pietrosul Calimani- 2102 m, Negoiul Unguresc-2081 m, Iezerul Calimanului- 2031 m, Retitis- 2021 m, Calimanul Cerbului 2013 m. Pe teritoriul UAT Toplita, cele mai mai mari altitudini din Muntii Calimani se gasesc pe limita de nord-vest a teritorului administrativ, respectiv varfurile Iezerul Calimanului si Retitis. Potentialul natural al Calimanilor, cu valoare stiintifica si peisagistica deosebita, constituie o destinatie turistica importanta, fiind printre cei mai vizitati munti din Romania.
Parcul National Calimani cu o suprafata totala de 24.040 ha (din care 1224 ha sunt pe teritoriul municipiului Toplita ), este o arie protejata de interes national pe teritoriul careia se gasesc un numar impresionant de specii de plante si animale. Scopul infiintarii acestuia este acela de a proteja si conserva elemente din natura cu valoare deosebita fizico- geografica, floristica si speologica si nu numai.
Lacul Iezer
Rezervatia Lacul Iezer din Calimani este de asemenea o arie protejata de interes national care se intinde pe o suprafata de 322 ha, aflandu-se integral pe administrativul municipiului Toplita. Rezervatia se intinde la poalele masivului Ratitis si este reprezentata de un lac glaciar ( cu o suprafata de 1200 mp, o lungime de 45 m si latime de 35m), iar zona limitrofa adaposteste o vegetatie diversa de arbusti si o fauna variata de mamifere.
Situri Natura 2000
Situl ROSCI0252-Toplita- Scaunul Rotund Borsec are o suprafata de 5436 ha din care 7% sunt pe teritoriul administrativ al municipiului Toplita. Rezervatia protejeaza asa-numitele ‘’ izvoare petrifiante’’ cu depunere de travertin si specii de mamifere mari aflate in Anexa II a Directivei CE 92/43. Sunt protejate si peisajele caracteristce , elementele geologice , geomorfice si hidro – geomorfologice specifice.