Cultura in Toplita
Incepand din sec. XVIII constiinta Romaneasca a Toplitei a fost sustinuta si stimulata de aparitia celor dintai societati si asociatii culturale. Una dintre cele mai importante dintre acestea a fost ASTRA – Asociatiunea Transilvana pentru Cultura si Literatura Poporului Roman din Transilvania. In anii de dupa cel de al doilea razboi mondial, incepand din 1946, in Toplita si-a desfasurat activitatea un camin cultural orasenesc, in cadrul caruia activau formatii artistice de amatori, si o biblioteca populara. Incepand din 1950, acestora li s-a adaugat si Clubul Muncitoresc ,,1 Mai’’, care activa pe langa combinatul forestier.
Centrul Cultural Toplita
Muzeul Etnografic
Casa de Cultura Toplita - Sala de Spectacole
Casa de cultura are 447 locuri
Dupa infiintarea Raionului Toplita, in 1952, caminul cultural orasenesc a devenit Casa Raionala de Cultura, iar biblioteca populara, Biblioteca Raionala, ambele institutii avand si rol de coordonare si indrumare a activitatii caminelor culturale si a bibliotecilor comunale din raion. Tot in aceasta perioada si-a inceput activitatea si Cinematograful orasenesc, intr-o cladire construita din contributia baneasca a locuitorilor. In aceeasi cladire a functionat si teatrul pentru copii ,, Aschiuta’’. Din aceeasi contributie baneasca s-au construit, ulterior, sala de sport de la Scoala Generala ,,Miron Cristea’’ si Baia publica (desfiintata). In 1990, in Toplita si-a inceput activitatea Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Rapsodia Calimanilor’’. Centrul Cultural Toplita coordoneaza in prezent, Ansamblul Folcloric ,,Rapsodia Calimanilor’’ si Muzeul de Etnografie, infiintat inca din anul 1998. Cu aceeasi ocazie, s-a desfasurat si prima editie a Festivalului-concurs national al cantecului pastoresc ,,Miorita’’ . Din 1976 si pana in 2010 s-au desfasurat 17 editii ale Festivalului ,,Miorita’’ (din doi in doi ani), in organizarea Casei orasenesti de cultura, iar din 1990 a Ansamblului ,,Rapsodia Calimanilor’’.
Casa de Cultura a municipiului Toplita dispune de o sala de spectacole moderna cu 447 locuri , inaugurata in anul 2010, unde se organizeaza in mod frecvent evenimente culturale, folclorice, simpozioane si conferinte.