Cultura in Toplita

 

Incepand din sec. XVIII constiinta Romaneasca a Toplitei a fost sustinuta  si stimulata de aparitia celor dintai  societati si asociatii culturale. Una dintre cele mai importante dintre acestea a fost ASTRA – Asociatiunea Transilvana pentru Cultura si Literatura Poporului Roman din Transilvania. In anii de dupa cel de al doilea razboi mondial, incepand din 1946, in Toplita si-a desfasurat activitatea un camin cultural orasenesc, in cadrul caruia activau formatii artistice de amatori, si o biblioteca populara. Incepand din 1950, acestora li s-a adaugat si Clubul Muncitoresc ,,1 Mai’’, care activa pe langa combinatul forestier.

Centrul Cultural Toplita

centrul cultural

Muzeul Etnografic

muzeu toplita 1

Casa de Cultura Toplita - Sala de Spectacole

Dupa infiintarea Raionului Toplita, in 1952, caminul cultural orasenesc a devenit Casa Raionala de Cultura, iar biblioteca populara,  Biblioteca Raionala, ambele institutii avand si rol de coordonare si indrumare a activitatii caminelor culturale si a bibliotecilor comunale din raion. Tot in aceasta perioada si-a inceput activitatea si Cinematograful orasenesc, intr-o cladire construita din contributia baneasca a locuitorilor. In aceeasi cladire a functionat si teatrul pentru copii ,, Aschiuta’’. Din aceeasi contributie baneasca s-au construit, ulterior, sala de sport de la Scoala Generala ,,Miron Cristea’’ si Baia publica (desfiintata). In 1990, in Toplita si-a inceput activitatea Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Rapsodia Calimanilor’’. Centrul Cultural Toplita coordoneaza in prezent,  Ansamblul Folcloric ,,Rapsodia Calimanilor’’ si Muzeul de Etnografie, infiintat inca din anul 1998. Cu aceeasi  ocazie, s-a desfasurat si prima editie a Festivalului-concurs  national  al cantecului pastoresc ,,Miorita’’ . Din 1976 si pana in 2010 s-au desfasurat  17 editii ale Festivalului ,,Miorita’’ (din doi in doi ani), in organizarea Casei orasenesti de cultura, iar din 1990 a Ansamblului ,,Rapsodia Calimanilor’’.

 Casa de Cultura  a municipiului Toplita dispune de  o sala de spectacole moderna  cu  495 locuri , inaugurata in anul 2010, unde se organizeaza in mod frecvent evenimente culturale, folclorice, simpozioane si conferinte.

Ansamblul Folcloric Profesionist'' Rapsodia Calimanilor''

Biblioteca Municipala ''George Sbarcea" Toplita

Biblioteca Toplita

Muzeul Etnografic

muzeu toplita

Coordonate GPS

Latitudine Toplita: 46.94

Longitudine Toplita: 25.37

 

Statie Petrom Toplita

Pret carburant – Toplita

Curs valutar

Meteo


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn