Cultura in Toplita

Cultura in Toplita

Incepand din sec. XVIII constiinta Romaneasca a Toplitei a fost sustinuta si stimulata de aparitia celor dintai societati si asociatii culturale. Una dintre cele mai importante dintre acestea a fost ASTRA – Asociatiunea Transilvana pentru Cultura si Literatura Poporului Roman din Transilvania. In anii de dupa cel de al doilea razboi mondial, incepand din 1946, in Toplita si-a desfasurat activitatea un camin cultural orasenesc, in cadrul caruia activau formatii artistice de amatori, si o biblioteca populara. Incepand din 1950, acestora li s-a adaugat si Clubul Muncitoresc ,,1 Mai’’, care activa pe langa combinatul forestier.

Centrul Cultural Toplita

Muzeul Etnografic

Casa de Cultura Toplita - Sala de Spectacole

Casa de cultura are 447 locuri

Dupa infiintarea Raionului Toplita, in 1952, caminul cultural orasenesc a devenit Casa Raionala de Cultura, iar biblioteca populara,  Biblioteca Raionala, ambele institutii avand si rol de coordonare si indrumare a activitatii caminelor culturale si a bibliotecilor comunale din raion. Tot in aceasta perioada si-a inceput activitatea si Cinematograful orasenesc, intr-o cladire construita din contributia baneasca a locuitorilor. In aceeasi cladire a functionat si teatrul pentru copii ,, Aschiuta’’. Din aceeasi contributie baneasca s-au construit, ulterior, sala de sport de la Scoala Generala ,,Miron Cristea’’ si Baia publica (desfiintata). In 1990, in Toplita si-a inceput activitatea Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Rapsodia Calimanilor’’. Centrul Cultural Toplita coordoneaza in prezent,  Ansamblul Folcloric ,,Rapsodia Calimanilor’’ si Muzeul de Etnografie, infiintat inca din anul 1998. Cu aceeasi  ocazie, s-a desfasurat si prima editie a Festivalului-concurs  national  al cantecului pastoresc ,,Miorita’’ . Din 1976 si pana in 2010 s-au desfasurat  17 editii ale Festivalului ,,Miorita’’ (din doi in doi ani), in organizarea Casei orasenesti de cultura, iar din 1990 a Ansamblului ,,Rapsodia Calimanilor’’.

Casa de Cultura  a municipiului Toplita dispune de  o sala de spectacole moderna  cu  447 locuri , inaugurata in anul 2010, unde se organizeaza in mod frecvent evenimente culturale, folclorice, simpozioane si conferinte.

Ansamblul Folcloric Profesionist'' Rapsodia Calimanilor''

Biblioteca Municipala ''George Sbarcea" Toplita

Muzeul Etnografic