Clima Toplita

Clima

Zona Toplita are, datorita pozitiei geografice, un climat tipic de depresiune intramontana, umed si racoros. Face parte din arealul care inregistreaza cele mai scazute temperature din tara , Depresiunea Toplita si implicit depresiunea Giurgeului, din care face parte, fiind caracterizata prin frecvente si persistente inversiuni termice, nocturne si mai ales in perioada de iarna.

Temperatura medie anuala este de 5,4 grade C. In luna cea mai rece, ianuarie, temperatura medie multianuala scade la -9,6 grade C in depresiune si -4,-6 grade C in zonele situate la 700- 1200 m altitudine;in luna cea mai calda, iulie, temperatura medie multianuala este de 11 grade C.

Primele zile cu temperaturi de inghet pot sa apara catre sfarsitul lunii septembrie, iar ultimele, se inregistreaza statistic la sfarsitul lunii aprilie. Prima zapada cade de obicei in a doua decada a lunii octombrie, iar ultima in prima decada a lunii martie. Strat continuu de zapada se inregistreaza in perioada decembrie – martie , astfel ca pentru schi sunt favorabile cel putin patru luni