Manastiri si monumente

Manastirea Doamnei

Biserica de lemn a Manastirii Doamnei, ctitorita in anul 1658, de Doamna Safta, sotia domnului Moldovei, Gheorghe Stefan si ridicata pe ruinele unei vechi constructii monahale, avand hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”; a fost restaurata in anul 1710 si 1747. In ziua de hram, pe 8 septembrie, se aduna numerosi pelerini, din toata regiunea, dar este si în circuitul turistic, accesul fiind asigurat pe un drum modernizat, la circa 1 km de drumul european E 578, care traverseaza localitatea de la E la V.

Biserica de lemn a Mănăstirii este un valoros exemplar al arhitecturii de lemn din regiune. Restaurat în ultimii ani, interiorul a fost complet repictat în anul 1984.

Manastirea Sfantul Ilie

Manastirea Sfantul llie, construita in anul 1847 in satul vecin, Stanceni si stramutata pe amplasamnetul actual, in anul 1910 de catre Miron Cristea, primul pariarh al Romaniei este o mănăstire de calugari, cu hramul “Sfantul Proroc llie Tesviteanul”, un monument de arhitectura de categoria A, in care se imbina influentele stilului ortodox moldovenesc cu cel transilvanean. In cadrul manastirii functioneaza un muzeu, in care au fost adunate elemente ale spiritualitatii ortodoxe din zona Toplitei cu un important fond de icoane pe lemn si pe sticla, datand din secolele XVII – XVIII si o biblioteca de carte bisericeasca cu mii de volume. Datorita renumelui, la manastire se organizeaza pelerinaje tot timpul anului, fiind in circuitul turistic, iar in ziua hramului, la 20 iulie, se aduna numerosi credinciosi, pentru sarbatoarea ortodoxa Sf. Ilie.

Biserica Ortodoxa “Sfintii Mihail si Gavril”

In 1867, comunitatea ortodoxa din Toplita, formata din marea majoritate a romanilor topliteni – aproximativ 700 de familii – a pus temelia unei noi biserici, la temelia careia si-a pus semnatura chiar Mitropolitul Ardealului, Andrei Saguna.

Aceasta va fi viitoarea Biserica cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”. Biserica, din piatra,  a fost proiectata de catre arhitectul Vigilio Giacomuzzi,  la dimensiuni impresionante pentru acea vreme, cu doua turnuri inalte, avantate spre albastrul cerului.

Biserica este un monument de categoria B si este situata in zona centrala a municipiului, adiacent drumului European E578.

Schitul Gura Izvorului

Schitul Gura Izvorului – Secu apartinator Manastirii Sfantul Ilie are doua hramuri: ”Duminica tuturor Sfintilor”, hramul bisericii, ocazie cu care se organizeaza anual un pelerinaj si hramul ”Sfantul Simion Stâlpnicul”, al Paraclistului. Piatra de temelie s-a pus in anul 2000. Schitul este situat la cca 9 km de Monumentul Mausoleu de la gura Secului, pe paraul Lomaș, traseu spre Muntii Calimani.

Monumentul-mausoleu de la Gura Secului

In zona Secu, pe drumul naţional DN 15, la iesirea din localitate spre statiunea turistica Borsec, se afla Mausolelul eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, care adaposteste osemintele a 771 de militari romani si osemintele a numerosi soldati necunoscuti cazuti in bataliile din zona. Mausoleul a fost construit din initiativa Societatii „Cultul Eroilor”, in anul 1925. La comemorarile organizate anual de Ziua Eroilor, participa mii de persoane si oficialitati, pentru a cinsti memoria eroilor cazuti in razboi.

Capela romano-catolica din Secu

Capela romano-catolică din lemn localizata in Secu a fost construita din donatiile enoriasilor si a Parohiei Romano Catolice – Borsec (de care apartinea Secu sat pana la finele anilor 80), la inceputul anilor 20 al sec. XX. si este un monument istoric de categoria B.